Oppiminen onnistuu parhaiten yhdessä (tiedote 13.9.2016)

Yhteistoiminnallisen oppimisen tapahtuma Jyväskylässä 19.9.2016

Onnistumme yhdessä -koulutustapahtumassa perehdytään yhteistoiminnallisen oppimisen periaatteisiin ja menetelmiin, ja luodaan uutta visiota suomalaiselle koululle tältä pohjalta.

– Yhdessä oppien luomme uutta sivistystä ja johdamme maailman kestävän kehityksen tielle, kirjoittavat Martti Hellström, Asko Leppilampi, Peter Johnson ja Pasi Sahlberg tuoreessa teoksessaan Yhdessä oppiminen. He ovat pääpuhujina 19.9. Jyväskylän yliopistossa järjestettävässä kutsuseminaarissa.

Suomi nousi koulutuksen kärkimaaksi noin kolmessakymmenessä vuodessa, mutta nyt suomalaisen koulun tulevaisuus näyttää vaikealta. Voidaanko tiukentuvassa taloustilanteessa Suomen vaivalla rakennettu koulutusjärjestelmä pelastaa, ja miten sen on uudistuttava? Näitä kysymyksiä on pohtinut maailmalla suomalaisen koulun asiantuntijana tunnettu Pasi Sahlberg. Hänen useille kielille käännetyt menestysteoksensa osoittavat, ettei hyvään kouluun ole ollut oikoteitä. Eikä ole nytkään.

– Suomalainen menestystarina rakentui yhteisestä visiosta, kansallisesta yhteistyöstä ja siitä, että opettajan työtä arvostettiin. Nyt tarvitsemme uuden vision ja sitä olemme tässä tapahtumassa yhdessä tekemässä, näkee Sahlberg.

Vertaisryhmämentorointi eli verme on esimerkki siitä, miten opettajien yhdessä oppimista pyritään edistämään. Vermessä eri-ikäiset opettajat oppivat toisiltaan kokemuksia jakamalla. Näitä sukupolvien välisen oppimisen kokemuksia ovat hiljattain tutkineet Koulutuksen tutkimuslaitoksen professorit Päivi Tynjälä ja Hannu L. T. Heikkinen yhdessä belgialaisen tutkijan Kendra Geeraertsin kanssa.

– Aikaisemmin ajateltiin, että nuoremmat oppivat vanhemmilta, miten työtä tehdään. Nykyään eri sukupolvilla on paljon annettavaa toisilleen, Heikkinen muistuttaa

Päivän anti tiivistetään tapahtuman lopussa yhteistoiminnallisen oppimisen julistukseksi. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan kaikkia päivän tapahtumia, erityisesti teemaluentoja klo 13.30 alkaen ja yhteistoiminnallisen oppimisen julistusta klo 17.30 alkaen.

Tapahtuman ohjelma:
http://www.osaavaverme.fi/onnistummeyhdessa 

Lisätietoja:
Professori Hannu Heikkinen, Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos
, puh. 050 342 1346

Onnistumme yhdessä -tapahtuman pääjärjestäjinä ovat kansalliseen Osaava-ohjelmaan kuuluvat Osaava Verme -verkosto ja Keski-Suomen Osaava -verkosto sekä Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos ja informaatioteknologian tiedekunta.