Koulutuksen tutkimuslaitos

Ajankohtaista

Kirjoita teemanumeroihin!

Kasvatus ottaa kevään aikana vastaan käsikirjoituksia kahteen teemanumeroon.

Koulutuksen arviointi -teemanumeroon (1/2019) voi lähettää käsikirjoituksia 28.2. saakka. Koulutustutkimus-teemaan (5/2018) toivotaan artikkeliehdotuksia 9.3. mennessä ja valmiita käsikirjoituksia 4.6. mennessä. Lue lisää: https://ktl.jyu.fi/julkaisut/kasvatus/teemanumerot

 

Vuoden tiedeartikkeli -palkinto Sonja Kosuselle, Piia Seppäselle ja Venla Berneliukselle

Kasvatus-lehden vuoden 2017 artikkelipalkinnon ovat saaneet Sonja Kosunen, Piia Seppänen ja Venla Bernelius artikkelistaan "Naapurustojen segregaatio ja kaupunkilaisperheiden eriytyvät kouluvalintastrategiat" (Kasvatus 3/2016). Palkinto julkaistiin Kasvatustieteen päivien päätöstilaisuudessa 1.12.2017 Rovaniemellä. Kirjoittajat eivät päässeet paikan päälle palkittaviksi, mutta heidän kiitossanansa voit lukea täältä.

Vuoden tiedeartikkeli -palkinnon tavoitteena on kannustaa kirjoittajia tekemään paitsi hyviä tieteellisiä tutkimuksia myös kertomaan tuloksista hyvällä suomen kielellä. Palkinnon saannin keskeisiä kriteereitä ovat aiheen ajankohtaisuus ja laajalle lukijakunnalle sopivuus, hyvin toteutettu tutkimus ja hyvä kieliasu, jota on nautinto lukea. Valinnan tekee lehden toimitusneuvosto ja palkinto jaetaan Kasvatustieteen päivillä.

Toimitusneuvoston perustelut valinnalle löytyvät täältä.

Palkitun artikkelin voit lukea Elektrassa.

 

Tule vierailevaksi toimittajaksi tekemään teemanumeroa!

Syksyn 2019 ja kevään 2020 teemanumerot jaetaan marraskuussa. Onko mielessäsi hyvä aihe teemanumeroksi? Onko sinulla halua ja asiantuntijuutta koota teemanumero kollegasi kanssa? Teemanumeroehdotusten jättöaikaa on jatkettu: lähetä ehdotuksesi viimeistään 24.11.2017 osoitteeseen kasvatus-toimitus (at) jyu.fi.

Teemanumeroehdotus on noin kolmen sivun esitys, jossa kerrotaan seuraavat tiedot: tarkasteltava teema, sen rajaus ja aiheen merkitys; teemanumeron toimittajien tutkimus ja asiantuntijuus teeman parissa sekä kokemus toimittamisesta; kirjoittajakutsu eli kuvaus siitä, millaisia tekstejä teemanumeroon toivotaan.

Aiemmat teemat näet täältä: https://ktl.jyu.fi/julkaisut/kasvatus/teemanumerot.

 

Kasvatustieteellistä ohjelmaa Helsingin Kirjamessujen Tiedetorilla pe 27.10: 

Suomen kasvatustieteellisen seuran 50-vuotisjuhlapaneeli: Koulutus Suomen menestystekijänä

pe 27.10. klo 11.30–12.00 (Helsingin Kirjamessujen Tiedetori, Takauma-lava, Messukeskus)

Yhteiskunta, työelämä ja koulutus käyvät parhaillaan läpi suuria uudistuksia ja mullistuksia. Miten kasvatus, oppiminen ja osallisuus ovat muokanneet suomalaista hyvinvointivaltiota? Mikä on niiden merkitys yhä epävarmemmassa tulevaisuudessa?

Keskustelijat:

  • puheenjohtaja: professori Risto Rinne (Turun yliopiston kasvatustieteiden laitos)
  • professori, Suomalaisen Tiedeakatemian esimies Kirsi Tirri (Helsingin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta)
  • tutkimusjohtaja Tiina Soini (Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta)
  • professori Hannu L. T. Heikkinen (Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos)

PISA-työpaja 27.10. klo 12–17 (Messukeskus, Takauma-lavan luona)

Tule ratkomaan PISA-tutkimuksessa käytettyjä tehtäviä! Saat oikeat vastaukset mukaasi. Työpajan vetäjinä toimivat projektitutkija Jenna Hiltunen ja suunnittelija Eija Puhakka KTL:sta.

Lisätietoja:

Tulevaisuuden koulu tutkimuksen valossa -paneelikeskustelu: Risto Rinne / Turun yliopisto 02 333 8818, rinne@utu.fi

PISA-työpaja: Jenna Hiltunen, 040 805 4273, jenna.hiltunen@jyu.fi; suunnittelija Eija Puhakka 0400 545 105, eija.puhakka@jyu.fi

http://www.tsv.fi/tiedetori/

 

Tule vierailevaksi toimittajaksi tekemään teemanumeroa!

Vuoden 2019 teemanumerot jaetaan marraskuussa. Onko mielessäsi hyvä aihe teemanumeroksi? Onko sinulla halua ja asiantuntijuutta koota teemanumero kollegasi kanssa? Lähetä teemanumeroehdotuksesi viimeistään 31.10.2017 osoitteeseen kasvatus-toimitus (at) jyu.fi.

Teemanumeroehdotus on noin kolmen sivun esitys, jossa kerrotaan seuraavat tiedot: tarkasteltava teema, sen rajaus ja aiheen merkitys; teemanumeron toimittajien tutkimus ja asiantuntijuus teeman parissa sekä kokemus toimittamisesta; kirjoittajakutsu eli kuvaus siitä, millaisia tekstejä teemanumeroon toivotaan.

Aiemmin ilmestyneiden teemanumeroiden teemat näet täältä.

 

Kasvatuksen vuoden tiedeartikkeli

Vuoden tiedeartikkeli 2016 palkitaan Kasvatustieteen päivien päätöstilaisuudessa Rovaniemellä pe 1.12. Tilaisuus alkaa klo 15.15. Vuoden tiedeartikkeli 2015 oli Aarno Kauppilan ja Sirpa Lappalaisen artikkeli "Vammais- ja koulutuspolitiikan risteyksessä rakentuvan kansalaisuuden paradoksi". Aiheesta lisää Vuoden tiedeartikkeli -sivulla.

Keskustelutilaisuus ti 19.9.: Maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten osaaminen ja yhdenvertaisuus

Aika: tiistai 19.9. klo 13.00–14.30

Paikka: Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto-rakennuksen aula, Alvar Aallon katu 9, Jyväskylä

Merkittävin maahanmuuttajataustaisten nuorten kotouttaja on koululaitos. Miten se selviää  haasteesta? Pystyykö peruskoulu nostamaan maahanmuuttajien osaamistasoa ja tasaamaan eroja kantaväestöön nähden? Onko lasten väliset erot taidoissa nähtävissä jo ennen kouluikää? Entä kun jaetaan peruskoulun päättötodistuksia ja jatkokoulutuspaikkoja – saavatko kaikki ansioidensa mukaan? Tilaisuudessa keskustelua virittävät Kasvatus-lehden Maahanmuuttajuus, etnisyys ja koulutus -teemanumeron (3/2017) kirjoittajat.

HUOM. Tilaisuutta voi seurata myös netin kautta suorana ja tallenteena: https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/erillis/ktl/maahanmuuttajien-osaaminen-ja-yhdenvertaisuus

Ohjelma:

Tilaisuuden avaus: Maahanmuuttajuus, etnisyys ja koulutus
professori Markku Jahnukainen, teemanumeron vieraileva toimittaja, Helsingin yliopisto

Millaiset ovat maahanmuuttajataustaisten lasten taidot varhaiskasvatuksessa?
Tohtorikoulutettava Outi Arvola, Turun yliopisto
Yliopistonlehtori Minna Kyttälä, Turun yliopisto

Toteutuuko yhdenvertaisuus maahanmuuttajataustaisten ja kantaväestön oppilaiden päättöarvioinnissa?
Tutkijatohtori Najat Ouakrim-Soivio, Helsingin yliopisto
Apulaisprofessori Juhani Rautopuro, Koulutuksen tutkimuslaitos
Tutkijatohtori Johanna Saario, Jyväskylän yliopisto

Tasaako perusopetus kantaväestön ja maahanmuuttajaoppilaiden osaamiseroja?
Johtava tuloksellisuustarkastaja Tanja Kirjavainen, Valtiontalouden tarkastusvirasto
Projektitutkija Jonna Pulkkinen, Koulutuksen tutkimuslaitos

Kommenttipuheenvuoro
Projektitutkija Katarzyna Kärkkäinen, Koulutuksen tutkimuslaitos

Janne Varjo Kasvatuksen päätoimittajaksi

Kasvatus-lehden uudeksi päätoimittajaksi vuosiksi 2017–2019 on valittu dosentti, FT, KM Janne Varjo. Hän työskentelee yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston Koulutussosiologian ja -politiikan tutkimusyksikössä (KUPOLI) sekä pohjoismaisessa Justice through education in the Nordic countries (JustEd) -huippuyksikössä.

Janne Varjolta on julkaistu 36 vertaisarvioitua artikkelia tai kirjan lukua ja kaksi monografiaa muiden kirjoitusten lisäksi. Kotimaisista tieteellisistä aikakauslehdistä hän on julkaissut Kasvatuksen lisäksi Hallinnon tutkimuksessa, Kasvatuksessa ja Ajassa, Nuorisotutkimuksessa, Sosiologiassa, Yhdyskuntasuunnittelussa sekä Yhteiskuntapolitiikassa. Hän on myös yksi Kasvatussosiologian vuosikirja -sarjan toimittajista.

- Olen aina arvostanut Kasvatusta laaja-alaisena ja koulutusta koskevan ajankohtaisen tiedon julkaisufoorumina sekä keskustelun virittäjänä. Pyrin jatkamaan näitä perinteitä päätoimittajakaudellani, Janne Varjo linjaa.

Myös Kasvatus-lehden toimitusneuvoston uusi toimikausi on alkanut. Toimitusneuvoston kokoonpano vuosina 2017–2019 on seuraava: professori Leena Holopainen (ISY), yliopistonlehtori Jyri Linden (TaY), professori Risto Rinne (TY), dosentti Auli Toom (HY) sekä toimittaja Anna-Maija Tuuliainen (JY).

Tule mukaan tekemään laadukasta lehteä!


Kirjoita kirja-arvostelu tai ehdota arvosteltavaa kirjaa! Luitko juuri uuden teoksen, josta muidenkin olisi hyvä kuulla? Saitko teoksesta uutta tietoa tai ideoita opetukseen, vai koitko hyvän aiheen käsittelyn puutteelliseksi? Kasvatus-lehti ottaa mielellään vastaan kirja-arvioita uusista kasvatusalan julkaisuista – niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin. Kirja-arviot ovat mainio tapa vaikkapa jatko-opiskelijalle saada äänensä kuuluviin ja kokemusta kirjoittamisesta. Tai jos et itse ehdi arviota tekemään, vinkkaa toimitusta (kasvatus-toimitus@jyu.fi) mielenkiintoisesta kirjasta. Ideoita arvioitaviin kirjoihin ja ohjeet kirja-arvostelun tekemiseen löydät osoitteesta http://ktl.jyu.fi/julkaisut/kasvatus/tee-kirja-arvio.

Kasvatus on kakkostason lehti

Julkaisufoorumin lehtiluokitusta tarkastettiin keväällä 2012. Kasvatus-lehti on tällä hetkellä ainoana kotimaisena, suomenkielisenä lehtenä nostettu tasolle 2, joka on korkein taso, minkä suomenkielinen lehti voi saavuttaa. Tieteellisten seurain valtuuskunnan tekemään Julkaisufoorumiluokitukseen voit tutustua osoitteessa http://www.tsv.fi/julkaisufoorumi/.

Uusin numero

Uusimman lehden pääkirjoitus ja abstraktit luettavissa arkistosta.
Jaa |