Kahden pojan hengen vienyt moottoripyöräturma vaikutti liikennekäyttäytymiseen vain hetken – pelko palasi taas Jyskään: "Näen päivittäin poikien keulivia mopoja hidastemöykkyjen välissä"

Marraskuinen moottoripyöräturma viime syksynä liikutti syvästi jyskäläisiä ja vaajakoskelaisia. Turmassa menehtyi kaksi 17-vuotiasta poikaa Vaajakoskelta. Pojat olivat liikkeellä valottomalla 450-kuutioisella enduropyörällä. He ajoivat myöhäisillassa reippaalla ylinopeudella Vaajakoskentietä ja törmäsivät Järveläntielle kääntymässä olleen henkilöauton kylkeen.

Kasvatustieteen professori Hannu Heikkinen sai ensitiedon turmasta somesta ja tunsi ympyrän sulkeutuvan. Hänkin menetti 18-vuotiaana kaverinsa, joka kaahasi moottoripyörällä järkyttävää ylinopeutta vasemmalle kääntyvän auton eteen.

– Ihmisen aivot kehittyvät sillä tavalla, että erityisesti nuoret pojat altistuvat onnettomuuksille. Heille on mopoiässä aivoissaan endorfiini- ja dopamiinimyrsky. Tytöillä tämä vaihe on hiukan aikaisemmin. Mopopojat näyttävät aikuisilta, mutta ovat monella tapaa lapsen tasolla. Vaaran tunne synnyttää mielihyvää ja he ovat alttiita ottamaan järjettömiä riskejä liikenteessä, kertoo Heikkinen.

Jyskän asukasyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Hokkanen harmittelee aikuisen ihmisen lyhyttä liikennemuistia. Surullinen turma sai väen liikkeelle ja toi malttia Tammitien liikenteeseen. Nyt taas leveä tie ja pitkä suora houkuttavat ylinopeuksiin.

Haluatko lukea koko jutun?

Tilaa digi ja pääset lukemaan kaikki Keskisuomalaisen sisällöt.

Tilaa 6 kk 5,90 €/kk Tilaa 2 kk 17 €/kk

  • Tilaajana saat monipuolista luettavaa vuoden jokaisena päivänä. Tarkista paikalliset puheenaiheet ja lue kiinnostavimmat juttumme jatkuvasti päivittyvästä KSML.fi-verkkopalvelusta. Tee tilaus ja valitse juuri sinulle sopivin tapa lukea.